Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till tryggad matförsörjning men även att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.
Ekologiskt brukad åkermark
Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Rad-id | Område | Senaste värdet (%) | Datum |
---|---|---|---|
0 | Riket | 16,7 | 2023 |
1 | 3KVH (ovägt medel) | 7,8 | 2023 |
2 | Skåne läns kommuner (ovägt medel) | 7,2 | 2023 |
3 | Kristianstad | 5,4 | 2023 |
Datakälla: Jordbruksverket
Kommentar
Andelen åkermark som brukas med ekologiska metoder ökade länge i Sverige och i Kristianstad, men har de senaste åren minskat igen. Troligtvis beror minskningen på ökade kostnader på livsmedel som minskade efterfrågan på ekologisk mat.