Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Kristianstad 2003 4
1 Kristianstad 2005 4
2 Kristianstad 2007 9
3 Kristianstad 2009 11
4 Kristianstad 2010 11
5 Kristianstad 2011 13
6 Kristianstad 2012 18
7 Kristianstad 2013 20
8 Kristianstad 2014 30
9 Kristianstad 2015 35
10 Kristianstad 2016 35
11 Kristianstad 2017 38
12 Kristianstad 2018 41
13 Kristianstad 2019 42
14 Kristianstad 2020 43
15 Kristianstad 2021 42
16 Kristianstad 2022 41
17 Kristianstad 2023 39
18 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2003 3
19 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2005 4
20 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2006 4
21 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2007 4
22 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2008 7
23 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2009 9
24 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2010 11
25 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2011 16
26 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2012 19
27 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2013 21
28 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2014 24
29 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2015 27
30 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2016 31
31 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2017 33
32 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2018 34
33 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2019 33
34 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2020 30
35 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2021 30
36 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2022 30
37 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2023 26
38 3KVH (ovägt medel) 2003 4
39 3KVH (ovägt medel) 2005 4
40 3KVH (ovägt medel) 2006 6
41 3KVH (ovägt medel) 2007 5
42 3KVH (ovägt medel) 2008 8
43 3KVH (ovägt medel) 2009 11
44 3KVH (ovägt medel) 2010 13
45 3KVH (ovägt medel) 2011 18
46 3KVH (ovägt medel) 2012 24
47 3KVH (ovägt medel) 2013 24
48 3KVH (ovägt medel) 2014 31
49 3KVH (ovägt medel) 2015 33
50 3KVH (ovägt medel) 2016 33
51 3KVH (ovägt medel) 2017 34
52 3KVH (ovägt medel) 2018 38
53 3KVH (ovägt medel) 2019 37
54 3KVH (ovägt medel) 2020 35
55 3KVH (ovägt medel) 2021 38
56 3KVH (ovägt medel) 2022 35
57 3KVH (ovägt medel) 2023 32
58 Alla kommuner (ovägt medel) 2003 2
59 Alla kommuner (ovägt medel) 2005 4
60 Alla kommuner (ovägt medel) 2006 4
61 Alla kommuner (ovägt medel) 2007 4
62 Alla kommuner (ovägt medel) 2008 6
63 Alla kommuner (ovägt medel) 2009 7
64 Alla kommuner (ovägt medel) 2010 10
65 Alla kommuner (ovägt medel) 2011 14
66 Alla kommuner (ovägt medel) 2012 17
67 Alla kommuner (ovägt medel) 2013 18
68 Alla kommuner (ovägt medel) 2014 22
69 Alla kommuner (ovägt medel) 2015 25
70 Alla kommuner (ovägt medel) 2016 27
71 Alla kommuner (ovägt medel) 2017 29
72 Alla kommuner (ovägt medel) 2018 30
73 Alla kommuner (ovägt medel) 2019 30
74 Alla kommuner (ovägt medel) 2020 29
75 Alla kommuner (ovägt medel) 2021 29
76 Alla kommuner (ovägt medel) 2022 29
77 Alla kommuner (ovägt medel) 2023 26
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Precis som i hela Sverige har konsumtionen av ekologiska livsmedel minskat i Kristianstads kommuns verksamheter de senaste åren. Det kan bero både på högre priser och på att många satsar på lokalt producerade råvaror och inte endast ekologiskt. Jämförelsevis har Kristianstad fortfarande en hög andel ekologiska livsmedel i sin verksamhet.

Uppdaterad: 2025-08-12