Gå direkt till sidans innehåll

Måltidssvinn i grundskola

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 4

Måltidssvinn är summan av serveringssvinn och tallrikssvinn. Endast kommuner med värde för både serverings- samt tallrikssvinn redovisas. För vissa kommuner skiljer sig antal ätande för de olika mätperioderna. Serveringssvinn är mat från serveringen som inte nått matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara. Tallrikssvinn är allt som skrapas av från tallriken. För att kommunen ska få ett värde måste minst 50% av eleverna ätit under mätperioden.

Totala mängden måltidssvinn per ätande i grundskola

Rad-id Område Senaste värdet (gram/ätande) Datum
0 Alla kommuner (ovägt medel)  38,8889 2024
1 Skåne läns kommuner (ovägt medel)  37,4737 2024
2 3KVH (ovägt medel)  34,6 2024
3 Kristianstad  31 2024
Datakälla: Livsmedelsverket

Kommentar

Matsvinnet i grundskolan är jämförelsevis lågt i Kristianstad. Den största andelen av svinnet är tallrikssvinn, 18 gram/ätande, medan serveringssvinn står för 13 gram/ätande.

Uppdaterad: 2025-08-12